كتابى كه پيش روى شماست از دو بخش تشكيل شده است. بخش اول شامل گفتارى از شهيد آيتاللّه دكتر بهشتى با عنوان «سه گونه اسلام» است كه در سال 1357 ه.ش در اتريش و در جمع دانشجويان عضو اتحاديه انجمنهاى اسلامى دانشجويان در اروپا ايراد شده است. اين ديدار در خلال سفرى چندماهه در بهار و تابستان آن سال به اروپا و آمريكا و در پى ضرورت سامانبخشى به حركتهاى سياسى مبارزان مسلمان خارج از كشور و با توجه به ورود نهضت اسلامى مردم ايران به مرحلهاى جديد صورت گرفت. دكتر بهشتى در اين گفتار به تحليل جامعهشناختى نهضت اسلام، موضع آيات قرآن نسبت به گروههاى گرونده به آن، و پيامدها و دستاوردهاى اين بحث تاريخى براى كاربست در شرايط آن روز نهضت اسلامى ايران مىپردازد.
بخش دوم كتاب نيز شامل گفتارى از ايشان است كه در همين زمينه و در سال 1347، در زمان اقامت ايشان در آلمان به عنوان مسئول مركز اسلامى هامبورگ، در شهر هانوفر با عنوان «مراحل اساسى يك نهضت» ايراد شده است. در حالى كه در گفتار نخست به طور عمده بر گونهشناسى هويتى مسلمانان تاكيد شده است، گفتار دوم، اين گونهشناسى را به مراحل تاريخى نهضتهاى مسلكى متصل مىسازد و به تشريح مراحل پنجگانه آن مىپردازد.
هرچند تحليل تاريخى و محتوايى اين دو گفتار با توجه به زمينه زمانى ـ مكانى و نيز انديشه و شخصيت دكتر بهشتى به مثابه يكى از رهبران انقلاب اسلامى و معماران جمهورى اسلامى بحث مبسوطى است كه در اين مختصر نمىگنجد، اما توجه به دو نكته حايز اهميت است. نخست، شيوه نگاه وى به قرآن، سنت و برخى مسائل تاريخى صدر اسلام به عنوان منابع جهتدهنده به زيست مسلمانى در دنياى امروز كه دين را از متنى تاريخمند به متنى تاريخساز تبديل مىكند. نكته ديگر، نگرش منظومهاى به دين و معارف برخاسته از آن كه در تلاشى موفقيتآميز، دست به تأليف مؤلفههاى گوناگون زده، عرفان و عبادات را به صحنه عمل اجتماعى مىكشاند و ميان ايمان و زيسمت مصلحانه پيوندى استوار برقرار مىسازد. اميدواريم كتاب حاضر بتواند نسل جوان ما را با ريشههاى انقلاب اسلامى آشنا كرده و ابزار مناسب براى تحليل زمانه در اختيار آنها قرار دهد.