من از طرفداران پروپاقرص آزادیهای اساسی هستم، چون معتقدم که این یک اصل اسلامی است. منتهی در هنگام بحرانها نمیشود، همان آزادیهایی را داشت که در مواقع عادی از آن بهرهمند میباشیم.
آیتالله دکتر بهشتی، در جلسه هفتگی مصاحبه مطبوعاتی به سئوالات خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ گفت:
دکتر بهشتی در پاسخ سئوالی مربوط به مسافرت یاصر عرفات به عراق و نقش میانجیگری وی گفت:
در رابطه با مسایل مطروحه بین ایران و عراق با روش ضد مردمی و خصمانهای که دولت عراق پیش گرفته، هیچ نقطه مبهمی بین دولت ایران و دولت عراق وجود ندارد، همچنانکه نقطه مبهمی میان ملت ایران و ملت عراق باقی نگذارده است. ملت عراق اعم از شیعه و سنی برادران ما هستند. برادرانی که باید کوشش کنند و ما آنها را یاری کنیم تا از شر حکومت تحمیلی عراق آسوده گردند.
دکتر بهشتی در پاسخ مربوط به انتخابات و نحوه تشکیل کابینهای قبل از تشکیل مجلس گفت:
کوشش همه ما این است که یک دولت نیرومند مورد اعتماد اکثریت مردم داشته باشیم، دولتی که بتواند با رئیس جمهور همکاری و هماهنگی داشته باشد و اینکه آیا یک دولت ائتلافی تشکیل بدهیم چندان با فرهنگ سیاسی جامعه اسلامی ما سازگار نیست. من تصور میکنم، اگر چهرههای مطلوب گروههای اکثریت یک کابینه تشکیل دهند، مورد قبول قرار خواهد گرفت و آن وقت است که میتوان گفت دولت مطلوب تشکیل شده است.
در پاسخ سئوالی مربوط به اختلافنظر درمیان اعضای شورای انقلاب بر سر برخی مسایل دکتر بهشتی گفت: اصولاً یک شورای متحرک نمیتواند بدون اختلاف نظر باشد و همه یک نوع نظر بدهند. آنچه مهم است باید اعضای شورای انقلاب یک هدف داشته باشند و آن خدمت به ملت و پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی است. در مواردی مشاهده گردیده که در شورای انقلاب بر سر برخی مسایل نظرات همه یکسان نبوده، اما پس از مذاکره و استماع نظرات مختلف رأیگیری به عمل آمده و رأی اکثریت مورد قبول کلیه اعضای شورا قرار گرفته است.
در پاسخ سئوالی مربوط به اجرای قانون اساسی و آزادیهای اساسی مردم، دکتر بهشتی گفت: من از طرفداران پروپاقرص آزادیهای اساسی هستم، چون معتقدم که این یک اصل اسلامی است. منتهی در هنگام بحرانها نمیشود، همان آزادیهایی را داشت که در مواقع عادی از آن بهرهمند میباشیم. اکنون ما در یک وضع بحرانی قرار گرفتهایم، به خاطر مسایل خارجی که مطرح گردیده و از این رو نمیتوانیم کلیه آزادیهای مندرج در قانون را رعایت کنیم.
خروج ارز
راجع به خروج ارز به نام برخی از اشخاص سرشناس سئوال شد، دکتر بهشتی در پاسخ گفت:
لیستی را آوردند که اسم من و آقایان خامنهای و رفسنجانی در آن بود و این بخشی است از همان جنگهای روانی و دروغپردازیهایی که دشمن برای آشوب جامعه برپا میسازد و میخواهند از این طریق انقلاب ما را تضعیف نمایند.
ملت در مقابل این دروغپردازیها مصونیت پیدا کرده و عمل شایعهسازان دیگر در میان مردم بیاثر شده است. اما گاهی در میان این دروغها، حرف راست هم پیدا میشود. مثلاً یک مورد در لیست منتشره راست بود و آن ده میلیون لیره لبنانی بود که برای آسیبدیدگان جنوب لبنان فرستادهایم و این مسئلهای نبود که ما از ملت مخفی کرده باشیم. اینها میگویند ما ارزها را فرستادهایم تا بعداً در اروپا زندگی آسوده پیشه سازیم، دیگر نمیدانند که زندگی و مرگ ما در همین آب و خاک خواهد بود، این دروغها دیگر فایده ندارد ما که شاه و بختیار نیستیم که از این سرزمین فرار کنیم. گذشتهها نشان داده که ما در سختترین شرایط و در مواقع بسیار بحرانی و خطر در میان مردم بودهایم و هر گونه خطری را تحمل کردهایم، بنابراین دروغ بزرگی است که در صورت ایجاد خطر از این کشور بگریزیم و در آن سوی مرزها به زندگی ادامه دهیم، اگر میخواستیم چنین رفتار کنیم، در گذشتهها خود را کنار میکشیدم و در آن شرایط بحرانی قبل از انقلاب خود را در خطر مستقیم که هر روز امکان مرگ ما وجود داشت قرار نمیدادیم.
دکتر بهشتی درباره کمک به نهضتهای آزادیبخش گفت:
برحسب طبیعت اسلامی انقلاب ما، باید به این نهضتها کمک مالی شود، ن از میزان کمکها اطلاع دقیقی ندارم. اما ما یک بار تصویب کردهایم که معادل صد میلیون تومان به این نهضتها کمک شود.
شورایعالی قضایی
در مورد تشکیل شورایعالی قضایی، دکتر بهشتی گفت:
ما آئیننامه انتخابات شورا را تهیه کردهایم و به تصویب شورای انقلاب هم رسیده است و به زودی برای برگزاری انتخابات این اقدام به عمل خواهد آمد.
شنبه، 20 اردیبهشت ماه 1359، شماره 16137، صفحه 2