صبح امروز دكتر بهشتي دبير اول شوراي انقلاب در يك مصاحبه مطبوعاتي با خبرنگاران داخلي و خارجي در مورد بيانيه آيتالله شريعتمداري گفت: بيانيه ايشان جوابي بود به تلگرافهائي كه آيتالله از مراجع و آيات و علماء شهرهاي مختلف دريافت كرده بودند نكاتي در اين جواب بود كه بايد در مورد آن بحث و بررسي شود.
من فكر ميكنم انقلاب ايران توسط رهبران بزرگ مذهبي پذيرفته شده است و همه رهبران بزرگ مذهبي با هر نوع مسئلهاي كه بر ضد انقلاب باشد مخالفت خواهند كرد.
دكتر بهشتي افزود: من قصد دارم با آيتالله شريعتمداري به طور خصوصي مذاكره كنم. من سالهاست كه با ايشان در رابطه هستم و در طول انقلاب نيز مذاكراتي با ايشان داشتهام كه اين مذاكرات نتايج مثبتي داشته است. به هر حال در مورد مسائل مختلف با آيتالله شريعتمداري مذاكره خواهيم كرد.
در اين مصاحبه از دكتر بهشتي سئوال شد كه نظر شما در مورد گفته آيتالله شريعتمداري كه گفتهاند اگر حكومت شيوه خود را تغيير ندهد خطر جنگ داخلي وجود دارد چيست؟
دكتر بهشتي در جواب گفت: من فكر نميكنم آيتالله شريعتمداري چنين چيزي گفته باشند.
دكتر بهشتي در مورد مسئله آذربايجان گفت: اگر در اين مورد گفته شده است كه دست عوامل خارجي در كار است همچنانكه در مورد كردستان نيز گفته شد. اين بايد طوري بيان شود كه روشن باشد تا سوءتفاهم بوجود نياورد. در مورد آذربايجان آنچه مسلم است يك سلسله مسائلي پيش آمده كه باعث ايجاد هيجانهاي واقعي در مردم آذربايجان شده است. مردمي كه به آيتالله شريعتمداري علاقه و احترام ميگذارند، از اتفاقي كه در قم افتاده ناراحت شده و دچار يك سلسله هيجانات شدند. ما اين مردم را مردم راستين و هيجان آنها هيجان راستين ميدانيم. اما بايد براي مردم صريحاً روشن كرد كه اگر در قم پاسدار منزل حضرت آيتالله كشته شده ببينند چگونه گشته شده است؟ چرا كه فضاي خانه آيتالله شريعتمداري طوريست كه از پائين نميشود پاسدار را كشت. بنابراين بايد ديد اين پاسدار به چه نحو و به دست چه عواملي كشته شده است؟ آنچه مسلم است ملت ما بايد در مقابل اين حوادث آگاهانه عكسالعمل نشان دهد. اما گزارشاتي در همين چند روز رسيده كه گروههاي كوچك وابسته به سياستهاي خارجي در آذربايجان بسيج شدند تا در آنجا تشنج ايجاد كنند. اين مسئله را بايد به مردم آذربايجان هشدار بدهيم اما به هر حال بايد با آيتالله شريعتمداري و علماء آذربايجان صحبت شود تا مشكلات اين منطقه برطرف گردد. همانطوري كه ديديد امام هم به اين مسئله توجه فراوان داشتند و بلافاصله به منزل ايشان رفتند و مسئله را از ديدگاه كلي روشن كردن. در مورد آذربايجان بايد همه ابهامات روشن شود و احساسات جريحهدار شده را آرامش بخشد تا آثار سوئي باقي نماند.
دكتر بهشتي افزود: ما معتقد هستيم كه اصولاً بايد به مردم مناطق مختلف ايران از يك روستا گرفته تا يك استان در مديريت كارهايشان سهم بيشتري داده شود. ما تأكيد داريم به مردم مناطق مختلف ايران امكان خودگرداني داده شود، اما همه بايد توجه داشته باشند كه اين كار سادهاي نيست كه يك روزه انجام شود.
دكتر بهشتي گفت: ممكن است در آينده يك سيستم فدرالي اداري يا سيستمي شبيه اين بوجود آوريم ولي بايد كمك به آن نزديك شد.
دكتر بهشتي در مورد انتقاد آيتالله شريعتمداري از قانون اساسي و تضاد بين مواد 6 و 56 و 110 گفت: ما هيچ تضادي بين اين مواد نميبينيم. من بايد بار ديگر آيتالله شريعتمداري را ببينم و با ايشان بحث كنم تا مسئله برايشان روشن شود.
سئوال شد آيا به نظر شما خطر عمده بر سر جنگ داخلي است يا اختلاف بين مراجع تقليد؟
دكتر بهشتي در پاسخ گفت: هيچ يك از اين خطرات ما را تهديد نميكند. خطري كه ما را تهديد ميكند اين است كه خداي نكرده در جامعۀ ما اين طرز تفكر سياسي رشد كند.
كه بايد براي پيروزي و جلوگيري از هر خطر بهنوعي به ديگران تكيه كنيم و با قدرتهاي بيگانه معامله كنيم. ما همواره معتقد بودهايم كه تنها عامل پيروزي انقلاب اين بوده و خواهد بود كه ما بايد تنها به نيروي لايزال ملت و امكانات فراوان خدا داد و گنجينههاي پرارزش سرزمينمان تكيه كنيم و به بيگانگان اتكائي نداشته باشيم و من مطمئن هستم كه اگر اين رويه را ادامه دهيم و به اين اصل وفادار بمانيم هيچ مشكل لاينحلي بر سر راه پيروزي انقلاب نخواهيم داشت.
دكتر بهشتي در مورد قبول كانديداهاي رياست جمهوري گفت من شخصاً هيچ علاقه به اين پست ندارم اما اگر مردم از من بخواهند واجب است كه به خواسته مردم احترام بگذارم.
کیهان، چهارشنبه، 21 آذر ماه 1358، شماره 16024، تكشماره