پدر دكتر مصطفي محقق داماد حلقه واسط شكل گيري جرياني است كه به همت شهيد بهشتي به اوج رسيد و در تاريخ معاصر حوزه و روحانيت ماندگار ماند. مرحوم آقاي داماد كه دختر آيت ا… عبدالكريم حائري يزدي را به همسري برگزيده بود شاگردان خاصي داشت كه به آنها بهاي ويژه اي مي داد. شاگردان حوزة درس مرحوم آقای داماد ؛ آقای دکتر بهشتی ، امام موسی صدر، آقای محلاتی در شیراز و آقای شبیری زنجاني بودند كه هر کدامشان منشاء آثار خیری شدند.
از ميان اين افراد شهيد بهشتي كه در قم ماندگار شده بود و علاوه بر فقه ، فلسفه و زبان انگليسي هم مي دانست مورد توجه حجت الاسلام مهدي حائري يزدي فرزند آيت ا… حائري نيز قرار گرفت و بعد از سال 1334 آقاي حائري يزدي فرزند كه مجوز راه اندازي دبيرستان دريافت كرده بود اداره آن را به شهيد بهشتي واگذار كرد. بدين ترتيب بهشتي جوان و مستعد دبيرستان دين و دانش را تا نیمه دهه40 اداره كرد وي در سال 1346به هامبورگ رفت و اداره اين مدرسه را به شهيد قدوسي سپرد. مكتب آموزشي ويژه بهشتي در اين مدرسه شاگرداني را پرورش داد كه نام آور و ماندگار شدند.
در آن زمان چهره هايي چون مکارم شيرازي ، مفتح و علي اصغر فقيهي به ترتيب زبان عربی ، شرعیات و تاریخ اسلام آموزش میدادند. ضمنا فلسفه، رياضيات و زبان انگليسي نيز در اين مدرسه آموزش داده مي شد.
آنطور كه برخي شاگردان دين و دانش مي گويند چهره هايي چون آیات سید علی خامنهای و سیدمحمد خامنهای، مصباح یزدی، ناصر مکارم، سبحانی، دکتر مفتح و شبیری مسئولیت برگزاری کلاسها را به صورت دستهبندی شده بر عهده داشتند.
انتشار روزنامه دیواری ،مسابقه مقالهنویسی و انشاءنویسی و عكاسي و برنامه هايي از اين دست نيز برنامه هايي بوده كه در سال 1340 در دبيرستان دين و دانش به اجرا در مي آمده است . شايد دقت در نظام آموزشي دين و دانش دوران بهشتي نشان دهد كه رمز موفقيت وي چه بوده است .
منبع: روزنامه قانون