جمهوری اسلامی از روزنامههایی بود که مقالات آن به ویژه در دهه ۶۰ منشأ تحولات بسیاری شد
تاریخ ایرانی: در روز ۹ خرداد ۱۳۵۸ روزنامه «جمهوری اسلامی»، ارگان حزب جمهوری اسلامی، اولین شماره خود را منتشر کرد.
روزنامه کیهان همزمان در خبری با اعلام انتشار روزنامه جمهوری اسلامی در معرفی صاحب امتیاز این روزنامه نوشت: «حزب جمهوری اسلامی در بهمن ماه ۵۷ به وسیله آقایان دکتر بهشتی، هاشمی رفسنجانی، دکتر باهنر، موسوی اردبیلی، خامنهای اعلام موجودیت و فعالیت علنی خود را رسما شروع به کار کرد. این حزب اکنون زیر نظر شورای مرکزی که مرکب از ۳۰ نفر از طبقات مختلف دانشگاهیان، دانشجویان، روحانیون، کارگران، پیشهوران، حقوقدانان و معلمان است رهبری میشود. حزب جمهوری اسلامی بزرگترین ارگان سیاسی کشور است که دارای چندین میلیون عضو بوده و تاکنون توانسته است اقشار وسیع مردم را به خود جذب نماید.»
مدیریت روزنامه «جمهوری اسلامی» با حجتالاسلام مسیح مهاجری و اولین سردبیر این روزنامه میرحسین موسوی بود که بعدها در تابستان ۶۰ وزیر امور خارجه شد و به دلیل مشغلههای کار وزارت از فضای روزنامه فاصله گرفت و چندی بعد به نخستوزیری برگزیده شد.
جمهوری اسلامی از روزنامههایی بود که مقالات آن به ویژه در دهه ۶۰ منشأ تحولات بسیاری شد و از آن جمله یادداشتهای میرحسین موسوی سردبیر این روزنامه بود که بارها در فضای سیاسی کشور جنجال به پا کرد. در جریان تلاش حزب جمهوری اسلامی و دیگر گروههای انقلابی برای برکناری ابوالحسن بنیصدر هم روزنامه جمهوری اسلامی نقش ویژهای ایفا کرد.
در جریان ناآرامیهای اوایل دهه ۶۰ که به کشته شدن متوالی دو دبیرکل حزب جمهوری اسلامی در کمتر از دو ماه منجر شد، فعالیت حزب جمهوری اسلامی محدودتر شد. اولین دبیرکل حزب جمهوری اسلامی، آیتالله سیدمحمد حسینی بهشتی بود که همزمان ریاست دفتر سیاسی جمهوری اسلامی را برعهده داشت. مسیح مهاجری درباره وظایف دفتر سیاسی میگوید: «ما یک دفتر سیاسی در طبقهٔ هفتم ساختمان روزنامه جمهوری اسلامی واقع در خیابان سعدی داشتیم. رئیس دفتر سیاسی طبق مقررات حزب، دبیرکل حزب بود؛ یعنی آقای بهشتی. دبیر دفتر سیاسی، آقای مهندس میرحسین موسوی بود و اعضای دفتر سیاسیِ هر سال، مؤسسان حزب بودند به اضافه چند نفر از اعضای شورای مرکزی که بنده بودم و آقای زورق (از اعضای روزنامه) و آقای محمدرضا بهشتی و آقای میرمحمدی که همه از اعضای دفتر سیاسی حزب بودیم. اگر کس دیگری هم بود، الان بنده به خاطر ندارم. ما در آنجا بحث میکردیم و مسائل را تحلیل میکردیم و مینوشتیم. تحلیلهای سیاسی را مسوول تشکیلات تهران، شهید جواد مالکی از شهدای هفتتیر، از ما میگرفت و در داخل حزب و به صورت تشکیلاتی توزیع میکرد.»
با انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی در هفتم تیر ماه ۶۰، آیتالله بهشتی به همراه بیش از ۷۰ مدیر دولتی و نماینده مجلس عضو حزب به شهادت رسیدند و در پی این واقعه ضربه بزرگی به حزب وارد شد. پس از شهید بهشتی، حجتالاسلام محمدجواد باهنر به دبیر کلی حزب رسید و در کابینه محمدعلی رجایی نخست وزیر شد اما دوران دبیرکلی وی نیز دیری نپایید که در جریان حادثه بمبگذاری هشتم شهریور همان سال در دفتر نخستوزیری بار دیگر چهرههای انقلاب هدف قرار گرفتند و این بار دبیرکل حزب جمهوری اسلامی، رییسجمهوری و گروهی از وزرا شهید شدند.
سومین و آخرین دبیرکل حزب جمهوری اسلامی، آیتالله سیدعلی خامنهای بود. امام جمعه وقت تهران نیز همچون دو دبیر کل پیشین در سال ۶۰ مورد سوءقصد قرار گرفت اما به جراحت ایشان انجامید. بعد از شهادت گروه بزرگی از اعضای حزب جمهوری اسلامی، اختلافات میان اعضای باقیمانده بالا گرفت. حزب جمهوری اسلامی، در مرامنامه و نیز در کتاب «مواضع ما» دیدگاههای خود را در زمینه سیاست، اقتصاد و فرهنگ شرح داده بود، اما بافت متکثر و بعضاً ناهمگون اعضای حزب، به زودی اختلافاتی را بر سر مسائل سیاسی و اقتصادی به وجود آورد.
این اختلافات به جایی رسید که در خردادماه سال ۱۳۶۶ به دنبال توصیه امام خمینی، توقف کامل فعالیتها و در حقیقت انحلال حزب جمهوری اسلامی اعلام شد. گفته میشد عامل اصلی انشقاق در این حزب تضاد آرا و افکار اعضای حزب پیرامون نوع نگرش اقتصادی در اداره جامعه بوده است. در پی انحلال حزب، روزنامه «جمهوری اسلامی» تعطیل نشد اما در دوره جدید به صورت مستقل، با صاحب امتیازی آیتالله خامنهای و مدیریت مسیح مهاجری به فعالیتهای خود ادامه داد.
روزنامه جمهوری اسلامی در سالهای انتشار از ابتدا تاکنون همواره خود را مدافع اندیشههای امام خمینی معرفی کرده است و از این منظر گاه منتقد جریان سنتی راست شده است و گاه به چپها تاخته است. جمهوری اسلامی هنوز هم هر روز جملهای از امام خمینی را در نیمتای صفحه اول خود به چاپ میرساند تا یادآوری کند که خاستگاهاش کجاست. این روزنامه تنها میراث به جا مانده از حزب جمهوری اسلامی است.
منابع:
روزنامه کیهان، ۹ خرداد ۱۳۵۸
حزب جمهوری اسلامی، بیبیسی فارسی، ۶ فوریه ۲۰۰۹
خاطرات بازمانده، حزب جمهوری اسلامی در گفتوگو با مسیح مهاجری، محمدحسین وزارتی